Križ in še kraž


28. maj 2010, petek, dan 21, recept 41 in 42:

Eh, s testom je kdaj pa kdaj križ. Lahko ti 100x lepo uspe, sto prvič pa ne, pa ne vem zakaj. Moka? Voda? Preveč, premalo? Polna luna?

GOBOVA PITA S SOJINIMI KOŠČKI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kokosova mast – ½ kg TESTO:

1. kokosovo mast na grobo naribaš. V moko vmešaš pecilni prašek. Z rokami vmešaš moko v kokosovo mast, da dobiš homogeno zmes.

Mast in moko svaljkam med dlanmi, toliko, da se mast segreje in sprejme moko. Najprej imam v skledi bolj koščke, ščasoma pa dobim trdo testo, ki se drži skupaj.
Moka – ½ kg 2. razdeliš na dva dela, vsakega zaviješ v folijo in postaviš v hladilnik Dela naj bosta enako velika, eden je za dno pite, drugi pa za njen pokrov.
Pecilni prašek NADEV:
1. Pripraviš preliv: tamari, nasekljan česen, pasiran paradižnik, origano, peteršilj, poper in malo tople vode zmešaš skupaj
Tamari je precej slan, zato nič dodatno ne solim. Vode dodam toliko, da je vsa soja dobro prekrita.
Gobe – ½ kg 2. z mešanico preliješ sojine koščke in jih pustiš, da se dobro napijejo in nabreknejo. To lahko pripravim že tudi prej, sicer pa koščki rabijo kakših 15 minut, da sprejmejo tekočino.
Soja v koščkih – 4 dcl 3. gobe očistiš in narežeš na ploščice. Bukov ostrigar in šitake so super, lahko pa dodam tudi nekaj suhih jurčkov in lisičk. Te prej prelijem v vročo vodo, da se napojijo. Za volumen dodam tudi šampinjone.
Pasiran paradižnik 4. na vročem oljčnem olju postekleniš čebulo. Dodaš narezane gobe in nasekljan feferon. Pustiš, da povre ves sok, ki ga gobe spustijo. To traja približno 10 minut.
Čebula, česen, oljčno olje, tamari, poper, origano, peteršilj, kvasov ekstrakt 5. dodaš odcejene sojine koščke in pražiš. Doliješ malo v vodi razpuščenega kvasovega ekstrakta. Pražiš na suho kakšnih 10 minut
Mandelj – 8 kosov 6. doliješ omako, ki je ostala od namakanja sojinih koščkov in po potrebi tudi vodo.
1 manjši feferon 7. Dodaš nariban krompir, grobo nasekljane mandlje in smetano. Ker je krompir surov, naj bo zmes precej mokra, sicer se ne bo skuhal. Poskusiš in po potrebi dodatno začiniš.
1 velik ali 2 manjša krompirja 8. hlebček testa v pekaču razporediš in razvaljaš, tako da je pokrito tako dno kot tudi rob V te namene imam približno 5 cm širok valjarček z ročko. Seveda lahko testo v obliki pekača zvaljam tudi na deski in ga navitega na valjar prenesem v pekač, a je veliko težje, saj se testo rado trga.
Veganska smetana 7. preliješ z nadevom, poravnaš in prekriješ z drugim kosom testa. Pečeš na 220°C približno 40 minut Tudi pokrov raje zvaljam v drugem pekaču in ga samo zvrnem na vrh.

POROVA PITA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka, mehka – 300 g TESTO:

1. moko streseš v posodo. V sredini narediš jamico in vanjo vliješ 2 žlici oljčnega olja. Pripraviš si 2 dl mlačne vode, ki jo rahlo okisaš in osoliš. To vodo zlivaš v jamico in hkrati miksaš, da se naredi testo

Kis rahlja testo, ena žlica ga je dovolj.

Testo mora priti voljno, precej mehko in se ne sme več lepiti. Tekočino dodajam počasi, da se lahko še pravočasno ustavim.

2 dl vode, mlačne 2. razdeliš na dva dela, vsakega rahlo premažeš z oljem in postaviš na toplo za pol ure. Pri pitah je pomembno, da testo odstoji, saj se potem manj trga in drobi. Olje poskrbi, da se ne naredi skorjica.
Oljčno olje, kis NADEV:
1. Na oljčnem olju popražiš kolobarčke pora. Soliš, popraš in dodaš ščepec provansalskih zelišč.
Bolj nežna pita pride, če uporabim samo svetle dele pora.
Por 2. v skledi z vilicami razdrobiš tofu in ga rahlo soliš ter začiniš s tamarijem. Ohlajen por dodaš tofuju in previdno premešaš.
2 zavitka tofuja, tamari 3. hlebček testa na pomokanem prtu razvaljaš in ga namažeš z oljem. Z rokami ga razvlečeš. Približno polovico testa namažeš z nadevom, zviješ v štruco in preložiš v pekač. Enako narediš tudi z drugim hlebčkom. Oba po vrhu premažeš z oljčnim oljem.
Sol, poper, provansalska zelišča 4. na 200°C pečeš 30 minut.

Eh, še dobro, da imam kakšen lopovski gen in znam kaj prikriti:

–        tista dva hlebčka v hladilniku, ki bi morala biti hladna in voljna, sta bila mrzla in trda kot kamen. V pekač sem ju bolj nadrobila kot razvaljala, posebno tistega na vrhu. Na pečeni pitki se ni prav nič videlo ali vedelo🙂

–        vlečeno testo se pa ni hotelo vleči… saj, priznam in sramujem se😉 a kaj čmo, tko je to. No, potem sem ga pa valjala in valjala in valjala, da je postalo približno tako tanko, kot ga potrebujem, pa sem tudi ušla brez popravca🙂

This entry was posted in jedilnik za vsak dan, slavnostni jedilnik, za zabave and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s