Česnoljubka


28. maj 2010, petek, dan 21, recept 39 in 40:

Česen imam rada in ga veliko uporabljam. Obožujem njegov vonj – oster in močan, kadar je sveže nasekljan ter prijetno domač, celotno kuhinjo napolnjujoč, kadar je popražen.

Celo ljudje, ki imajo česen radi, so mi takoj bolj všeč. Zdijo se mi polnokrvnejši, taki, ki življenje in užitke zajemajo z veliko žlico ter brez nepotrebnega kompliciranja. Tisti, ki jim česen ne diši, so pa v pri meni bolj v »dekorativnem oddelku«, tam kjer je vse lepo zloščeno, dehteče, sijajno in – sterilno.

Hec, a ne, kakšne vse filtre imamo, ko tehtamo kdo nam je všeč in kdo ne, pa kakšne nalepke vse popamo na ljudi 😀

LEČNA SOLATA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Zelena leča 1. lečo skuhaš v slani vodi in pustiš, da se ohladi. Zelena leča se kuha malo dlje od oranžne. Pri kuhanju pazim, da lupinica še ostane cela, saj bo tako solata lepša.
Paprika 2. Papriko narežeš na kvadratke, paradižnik razpoloviš, šalotko narežeš na obročke Vzamem oranžno in rumeno papriko, da bo solata lepo pisana.
Paradižnik češnjevec 3. začiniš s soljo in poprom, zabeliš z bučnim oljem in kisom Bučno olje bo solato sicer obarvalo, vendar bo tudi dalo bogat okus.
Šalotka, bučno olje, kis, sol, poper 4. dobro premešaš in postrežeš sveže Lečo lahko skuham in zabelim tudi prejšnji dan in ji tik pred postrežbo dodam svežo zelenjavo.

SOLATA IZ PEČENIH JAJČEVCEV, BUČK, PARADIŽNIKA IN PAPRIK – GRŠKA SOLATA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Jajčevci 1. na razgretem oljčnem olju popražiš kolobarje jajčevcev in trakove bučk Ker nočem, da mi zelenjava spusti sok, same zelenjave nič ne solim.
Bučke 2. paprike spečeš v pečici. Pečene predeneš v lonec in pokriješ, da na sopari odstopi kožica. Olupiš, odstraniš pecelj in peške ter na cedilu pustiš, da se odcedijo. Kadar se mi ne da peči paprik, vzamem vložene pečene paprike, ki so kar dobre. Gledam na to, da so velike in mesnate. Dobro jih odcedim.
Paprike 3. iz sesekljanega česna, peteršilja, oljčnega olja, kisa in soli pripraviš marinado. Marinade pripravim res veliko, saj ta solata prenese veliko česna in peteršilja.
Oljčno olje, kis 4. v skledo zlagaš plast jajčevcev, bogato poškropiš z marinado, plast bučk, marinada, plast paprik, marinada. 2-3x ponoviš. Najlepše pride v stekleni skledi z ravnimi stenami, kjer so plasti s strani lepo vidne.
Peteršilj, česen, sol 5. postaviš v hladilnik za vsaj 1 uro ali čez noč. Solato pokrijem, če ne drugače s folijo, saj ne želim, da mi ves hladilnik diši po česnu. Tudi dobrega je lahko preveč! 😉
Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, solata, za zabave and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s