Kava in čaj


26. maj 2010, sreda, dan 19, jedilnik 9, recept 33 in 34:

Rada pijem kavo. Tako pravo, črno, brez sladkorja in drugih dodatkov. Nekje sem prebrala, da tako spoznaš pravega zaljubljenca v kavo – jo pije brez vsega, straight. No, ja, danes, ko vemo, da kava tako zelo zdrava spet ni, se jo trudim vsaj malo omejiti. Čeprav z veseljem preberem kakšen članek o tem, da so »odkrili« nove čarobne lastnosti kave, vendar vse več pijem tudi čaje. Tap-tap-tap! (Takole sama sebe pohvalim s trepljanjem po rami.)😉

ZAČIMBNI ČAJ, YOGI ČAJ
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Črni čaj – 1 do 2 žlički 1. ingver nasekljaš, zrna kardamoma s prsti rahlo zdrobiš in skupaj z drugimi začimbami daš v čajnik. Seveda lahko to naredim tudi z začimbami v prahu, a mi je prah malce moteč, poleg tega pa tudi ne da dovolj močnega vonja in okusa.
Kardamom – 4 zrna,  cimetova skorjica – ½, klinčki – 4 kosi, lovorjev list, ingverjeva korenina – 1cm 2. preliješ z litrom vrele vode, pokriješ in pustiš stati. Po nekaj minutah odstraniš bučko s čajem Ta čaj ne rabi nič sladkorja, saj je zelo aromatičen. Prija tako vroč kot ohlajen. Začimbe pustim kar notri, da še naprej oddajajo svoj vonj in okus.

JAJČEVCI, POLNJENI Z RIŽEM IN ZELENJAVO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Jajčevec (po eden na dve osebi) 1. V slanem kropu jajčevec malce pokuhaš (10 – 15 minut), nakar ga ohladiš Jajčevec plava na vrhu in spremeni barvo. Namesto lepo vijoličast postane na vrhnji strani čudno rjav.
Paprika 2. ohlajenega vzdolžno prerežeš na neenakomerne polovice, ter ga izdolbeš Ne zarežem povsem do peclja, tako da se še drži skupaj. Ena polovica – večja in rjava😉 – bo dno, manjša pa pokrov.
Paradižnik 2. sesekljano čebulo in na kocke narezano papriko popražiš na olju Paprika naj bo, če se le da, zelena ali rumena.
Riž 3. Posoliš, popopraš, dodaš nasekljan česen, narezane paradižnike in na kocke narezano sredico jajčevca ter vse skupaj pokuhaš. Tik pred koncem dodaš tamari in nasekljan peteršilj. Če nimam dovolj svežih paradižnikov, vzamem konzervo grobo pasiranih.
Čebula, česen 4. Posebej skuhaš riž z malo soli, zelenjavno kocko in kurkumo; po eno pest riža na osebo. Uporabljam Vitam zelenjavne kocke. Kadar jih nimam, pa dam zraven riža kuhat manjšo čebulo. Kurkuma poskrbi za lepo rumeno barvo.
Oljčno olje, sol, poper, zelenjavna kocka, tamari, kurkuma, peteršilj 5. Kuhan riž primešaš paradižnikovi omaki, nakar večino te mase razporediš po dnu ognjevarne posode Čeprav zmešane skupaj, so vse sestavine lepo vidne – različna struktura, različne barve.🙂
Dimljen tofu 5. na vrh postaviš izdolben jajčevec in ga nadevaš z maso. Po vrhu nadeva razporediš rezine dimljenega tofuja in jajčevec »zapreš«. Na 200°C pečeš 15 minut. Rezine tofuja naj bodo tanke, kakšna 2 mm, sicer dimljen tofu prevzame okus.

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kava in čaj

  1. TheKathy8 says:

    U tale čajčk pa res fajn deluje:D morm probat;)

  2. TheKathy8 says:

    Ja, res je ful njami:D Sm nama ga učeri pa dons nardila pa je ful fajn, k je tok osvežiln:D
    P.S. Dej si zmisl še recept za kšn tofujev namaz;)

    • mojč says:

      Super, da vama je všeč! Meni je tudi, posebej še zato, ker ga v teh vročih dneh lahko narediš zjutraj in piješ lepo ohlajenega.
      PS: ja, bom, namazi zaenkrat še malo čakajo. Mora najprej kakšna kapucinka zrast (=rastlina, ki je full dobra v namazih).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s