Dan mladosti


25. maj 2010, torek, dan 18, jedilnik 8, recept 31 in 32:

Modra titovka in rdeča rutica sta nekako preživeli vse moje pospravljalske podvige. Že nekajkrat sem se ju namenila zavreči, pa sem se vsakič ustavila. Malo zaradi sedemletne punčke, ki ob sprejemu v pionirje ponosno zre v fotoaparat s skoraj vidnim »zdaj sem pa velika« oblačkom nad glavo. Malo tudi zaradi do vsega kritične najstnice, ki pa vendarle spremlja napredovanje štafete in njeno predajo, čuteč slast nad skupnimi dosežki. Celo zaradi mlade mamice, ki se je ob osamosvajanju Slovenije tako zelo bala za družinico v nastajanju, hkrati pa vendarle verjela v tisti mušketirski slogan »vsi za enega, eden za vse«.

Naivno, kajne? Posebej kadar v zadnjih tednih odprem časopis ali tevejček, pa se iz obeh vlije gnojnica medsebojnih obtoževanj, podtikanj, laži, kraj in podobnih nizkotnosti. Hej, politiki, kaj ne veste, da ob mešanju gnojnice tako smrad kot barva preideta tudi na vas? Mi, ki vas gledamo in poslušamo, kmalu ne moremo več ločiti, kaj je gnojnica in kaj ste vi. If it looks like a duck, if it walks like a duck, if it quacks like a duck – it’s a bloody duck!

Sretan vam dan mladosti, omladino! 😀

CVETAČNA JUHA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Srednje velika cvetača 1. sesekljano čebulo popražiš na olju Cvetačo dobro operem pod tekočo vodo, potem pa ob štoru zarežem, tako da razpade na liste in cvetke.
Čebula 2. dodaš narezane cvetačne liste in štorčke ter na koščke narezan krompir. Osrednji štor okrog in okrog obrežem, sredico pa narežem na kolobarčke in dodam v juho. Tudi cvetkam odrežem štorčke, tako da razpadejo na še manjše cvetke.
Velik krompir 3. Posoliš, popopraš, dodaš nasekljan česen, zaliješ z vodo in skuhaš do mehkega Ker so koščki majhni, je to kar hitro.
Česen 4. s paličnim mešalnikom zmiksam juho, da postane kremasta Odvisno od količine zelenih listov, je zdaj juha svetlo do temnejše zelene barve, v vsakem primeru pa je lepo kremaste strukture.
Oljčno olje, sol, poper 5. dodam cvetačne cvetke in še malo pokuham Ne preveč – cvetki naj ostanejo čvrsti.
Peteršilj 6. tik preden postrežem vmešam na drobno nasekljan peteršilj. Tako, zdaj je juha dobila tudi drobne zelene pikice peteršilja 😉

VEGANSKI »SIROVI« ŠTRUKLJI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka, gris 1. moko osoliš in ob stalnem mešanju zaliješ s kropom Moke mora biti malo manj kot vode, npr 80 dag moke in 1 l vrele vode. Z eno roko vlivam krop, z drugo pa držim mikser in sproti mešam. To testo je izjemno preprosto narediti in vedno uspe. Juhu, zmaga! 😉
Tofu, rastlinska smetana 2. tofu zmečkaš z vilicami in zmešaš s smetano ter 3 žlicami grisa. Rahlo posoliš in dodaš vanilijev sladkor. Sirove štruklje imam najraje sladke, zato že kar v osnovi dodam vanilijev sladkor. Vzamem najboljšega – tistega z burbonsko vanilijo (2-3 vrečke).
Vanilijev sladkor,

Rjavi sladkor

3. na pomokanem prtu na tanko razvaljaš testo, namažeš z nadevom, tesno zaviješ in v slanem kropu kuhaš dobre pol ure. Okej, tule se pa začne razlikovanje med preprosto in lahko 😉

Prvič, odkar imam zelo širok, plitev lonec se ne mučim več s tlačenjem vsega skupaj v – čeprav največji – mnogo premajhen lonec.

Drugič, imam tanko otroško rjuho, ki je nikoli ne perem z mehčalcem in ki je ravno prave širine za čvrsto zavijanje in ravno prave dolžine, da lahko konce zavozlam.

Štruco, ki je zdaj zvezana v krog, položim v slan krop in skuham. Ko je kuhana, s kuhalnico zajamem vozel, dvignem in odcedim (pomaga, če lahko kuhalnico kam naslonim, ker je težko). Odcejeno prenesem na leseno desko, previdno odvijem (vroče!) in narežem na kose.

Drobtine, margarina 4. margarino razpustiš, dodaš drobtine, rahlo prepražiš in zabeliš štruklje. Varčno jih posuješ z rjavim sladkorjem in postrežeš. Ob nakupu drobtin vedno preverim, da niso morda narejene iz mlečnega testa. Iz meni neznanega vzroka, je večina vrst mlečnih 😦

Postrežem z rjavim in belim sladkorjem ter kakšnim sirupom (npr.javorjevim), da si vsak lahko štruklje pripravi po svojem okusu. Meni so najboljši le rahlo potreseni z rjavim sladkorjem.

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Dan mladosti

  1. a pravi:

    tale uvod je FUL lepo napisan 😉 good job

  2. Andreja pravi:

    Super! Zanima me prb koliko tofuja in rastlniske smetane potrebujem! Drgac pa komi cakam da se lotim! 😀

  3. mirko pravi:

    1 l vode in 800 g moke ne gre skupaj. je preredko, zelo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s