Gob’ce


24. maj 2010, ponedeljek, dan 17, jedilnik 7, recept 29 in 30:

Kadarkoli pripravljam gobe, se vedno spomnim Staneta Dolanca, velikega gobarja, kako je v nekem intervjuju povzdigoval gobarjenje in »gob’ce, gob’ce« (če se potrudim tole izgovoriti kot da imam polna usta vode, je slišati dokaj avtentično ;))

GOBOVI POLPETI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Gobe – ostrigarji ali šitake (250 g) 1. sesekljano čebulo popražiš na olju Koščke čebule pustim malo večje, tja do kvadratnega centimetra, da se kasneje čutijo pod zobmi 🙂
Čebula – 3 majhne 2. dodaš narezane gobe, tamari in poper ter dobro prepražiš Kadar ni otrok na kosilu, dodam kar precej popra. Gobe to prenesejo, polpeti so veliko boljši (okej, uotroki, zakaj slišim neke to-pa-že-ne-je? :))
Kruh – 2 manjša kosa 3. pustiš, da se ohladi Kadar se mi mudi, kar je skoraj vedno, maso pretresem na čimvečji krožnik in jo po njem na tanko razporedim. Tako se, celo v vročem poletju, zelo hitro ohladi.
Moka 4. kruh narežeš na kocke in ga zaliješ s kvasnim ekstraktom Večinoma imam doma polnozrnat kruh, tako da vzamem kar tega. Če imam kruh z zrni, pa pač takega (ne, ni isto, pa čeprav se nam peki trudijo prodajati vsak kruh s kakšnim zrncem kot polnozrnat – grrr!). Kvasni ekstrakt raztopim v topli vodi in s tem zalijem. Kar mi ga ostane, zlijem h gobam, da povre.
Oljčno olje, kvasni ekstrakt, tamari, poper 5. v mlačno maso zamešaš razmočene koščke kruha in 2-3 žlice moke Moke dodam toliko, da se masa sprime in da bodo polpeti tudi ob pečenju obdržali svojo obliko.
Peteršilj 6. z mokrimi rokami oblikuješ polpete in jih na vročem olju spečeš. Oblikujem bolj kupčke, ki jih položim na vroče olje. Čez kakšno minuto jih s plosko stranjo spatule potlačim na debelino približno1,5 cm. Iz ponve jih najprej položim na nekaj plasti papirnatih brisač, da se dobro odcedijo.

KROMPIRJEVA SOLATA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Krompir 1. krompir skuhaš v slani vodi, ga odcediš in olupiš ter narežeš na večje kose Ja, malo peče v prste. Pomaga, če to naredi hubby. 😉
Šalotka 2. še vročega posoliš, zaliješ z oljem, kisom in nekaj mlačne vode. Koliko mlačne vode je potrebno, je odvisno od sorte in starosti krompirja. Dodam pač toliko, da je solata primerno sočna.
Bučno olje, sol, kis, poper 3. dodaš na kolobarčke narezano šalotko in začiniš s sveže mletim poprom Kar veliko šalotke dodam, saj daje solati dodatno sočnost. Ja, seveda, včasih delam tudi z navadno čebulo. Takrat najraje vzamem mlado čebulo, ki jo narežem z zelenim delom vred, stoletno čebulo (te je treba res veliko), rumeno čebulo in če res ni ničesar drugega, rdečo. A čez šalotko je ni! 🙂
Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, solata and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Gob’ce

  1. a pravi:

    pffff, da so polpeti boljši S poprom?? To pa že ne! 😀 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s