Zeleno, ki te ljubim, zeleno…


22. maj 2010, sobota, dan 15, jedilnik 6, recept 27 in 28:

… zelene reke, zelena polja, zelena juhica, zeleni svedrčki (ajdi, Lorca, nehaj se no tako hitro obračati ;))

KOPRIVNA JUHA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Mlade koprive 1. Nabereš mlade koprive in jih opereš. Mlade koprive ne pečejo, kljub temu pa priporočam uporabo rokavic, saj se vedno najde kakšna kopriva, ki tega ne ve 😉

Večja stebla takoj odstranim, tanjša pa pustim.

Česen 2. na vročem olju prepražiš česen in kosmiče Namesto kosmičev lahko uporabim tudi moko in naredim svetlo prežganje, a s polnozrnatimi pšeničnimi kosmiči je juha boljša in bolj zdrava.
Jušna osnova, miso 3. zaliješ z vodo, posoliš, dodaš jušno osnovo in/ali miso ter zavreš Zalijem kar z vrelo vodo, tako da lahko takoj nadaljujem. Miso prej razmešam v nekaj vode, da se pasta razpusti.
Kosmiči – pšenični 4. v kropu skuhaš koprive do mehkega Čeprav juhe ne bo toliko, vzamem dokaj velik lonec, da gredo vse koprive noter. Kmalu uvenejo, a je priročno, da lahko vse dodam hkrati.
Oljčno olje, sol 5. zmiksaš s paličnim mešalnikom Koprive so zelo vlaknate in znajo pri miksanju nagajati. Moja prej bela majčka ima zdaj zelene pike😉

Ja, veliko bolje bi jih bilo nasekljati…

Peteršilj 6. Tik preden postrežeš vmešaš nasekljan peteršilj.

TESTENINE Z BROKOLIJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Svedrci 1. na olju rahlo prepražiš nasekljan česen in narezan brokoli Brokolijeve storžke narežem na kolobarčke. Obrežem vlaknate dele, sicer pa jih ne lupim.
Brokoli 2. zaliješ z vodo, osoliš in skuhaš do mehkega. Pri mladem brokoliju to traja kakših 10 minut.
Česen 3. dodaš testenine in nekaj brokolijevih cvetkov ter vse skupaj skuhaš. Testenine so seveda lahko tudi kaj drugega kot svedrci, a je dobro, da so takšne, ki poberejo omakco, kot na primer školjkice ali polžki. Gladke testenine so manj primerne, saj bo jed pretekoča. Rada vzamem Sparove bio testenine brez jajc.
Oljčno olje, sol 4. proti koncu kuhanja dodaš peteršilj. Če je suh, ga dodam že prej, če imam svežega, pa čim kasneje.
Sveže mlet poper 5. nekajkrat krepko premešaš, da brokoli razpade. Trik te jedi je prav v mešanju, saj šele mešanje naredi omako. Brokoli razpade in zeleno obarva testenine. Tistih nekaj cvetkov, ki sem jih dodala skupaj s testeninami, pa ohrani svojo obliko in poskrbi za lep videz jedi.
Peteršilj 6. postrežeš v globokih krožnikih. Vsak si na krožniku sam postreže s sveže mletim poprom.

Hubby je pohvalil🙂

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Zeleno, ki te ljubim, zeleno…

  1. katja says:

    danes pripravila testenine – školjke z brokolijem: o d l i č n o !
    Tako preprosto, a do sedaj sem brokoli uporabljala za kaj drugega. Poceni, čudovito seksi izgleda v voku, zdravo, enostavno … Sem omenila, da je povrh vsega še o d l i č n o ?😉

    • katja says:

      kar pa se koprivne juhce tiče – kdaj pa koprive sploh rastejo? Najt mlade koprive bo, meni – mestnemu dekletu, precej zahteven podvig heh

      • mojč says:

        Juhu – full me veseli, da ti je uspelo + teknilo!🙂

        Koprive pa rastejo praktično povsod. Največ mogoče na robu kakšnega gozda, ob gozdnih in travniških poteh, na jasah, pa seveda na kakšni gredi tudi (tam je pa nismo prav veseli ;)). Rade imajo kislo prst, kar pomeni, da bodo povsod tam, kjer je odpadlo listje.
        Torej, mestno dekle, cekarček, rokavice, škarje, pa na kolo in v bližnji gozd! Okej, razen priporočenih rokavic (koprive pečejo), lahko vse ostalo tudi izpustiš. Najboljše je nabrati mlade (=majhne) ali pa vršičke starejših.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s