Novo štetje


16. maj 2010, nedelja, dan 9, recept 18 in 19:

Včeraj smo se v Okarini na Bledu odlično zabavali in še odličneje najedli (hvala, Leo, zelo ste se potrudili!). Zvečer bi se povsem strinjala, da vsaj kakšen teden ne bom niti kuhala niti jedla. No, ja.

Prvi dan novega štetja se je začel s poznim zajtrkom…

ČESNOV KRUHEK Z OLJČNIM OLJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Francoske štručke 1. Francosko štručko narežeš na tretjine, te pa vzdolžno na polovice. Že en dan stare francoske štručke so povsem neužitne, če jih kako ne popravim. Lahko bi jih tudi samo zmočila po površini in malce zapekla, da bi spet zahrustale, a ker mi je od včeraj ostalo olje v skodelici, sem se odločila za česnov kruhek.
Česen, peteršilj, sol 2. namažeš z oljčnim oljem, rahlo posoliš in potreseš z nasekljanim česnom in peteršiljem Mažem s čopičem, kajti sicer je hitro premastno.
Oljčno olje 3. na hitro zapečeš (samo žar), da postanejo hrustljave Kruhke postavim na najvišji nivo, direktno pod žar.

… nadaljeval pa z lahkim kosilom.

BUČKE V SOLATI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Bučke, manjše 1. v velik lonec naliješ vodo do ¾, jo osoliš ter zavreš Lonec mora biti tako velik, da gredo vanj cele bučke, brez rezanja.
Kuhana koruza v zrnju 2. v vrelo vodo potopiš cele oprane bučke Če se le da, za ta recept kupim majhne, čvrste bučke (premer 2 – 3 cm, dolžina kakšnih 12 – 15 cm). Kadar takšnih ni, dam prednost čvrstini ne glede na dolžino.
Česen, peteršilj 3. pustiš, da ponovno zavre in potem kuhaš še nekaj minut Dolžina kuhanja je močno odvisna od velikosti in kakovosti bučk, gre pa v vsakem primeru za kratek čas, bolj za blanširanje kot za kuhanje (2 ali 3 minute).
Oljčno olje, jabolčni kis 4. bučke še vroče narežeš na kolobarčke Pomagam si s svežo kuhinjsko krpo, s katero je vročo bučko med rezanjem na deski lažje držati . Debelina kolobarčkov je odvisna od tega, koliko sem bučke skuhala – mehkejše ko so, debelejši je kolobaček. Kolobarčki čvrstih bučk so debeli kakšna 2 mm, mehki pa tudi 1 cm.
Sol 5. dodaš koruzo in začiniš s soljo, jabolčnim kisom, oljčnim oljem ter nasekljanim česnom in peteršiljem Tudi balzamični kis se lepo vklopi v okuse, žal pa precej pokvari videz te lepo pisane solate.

Vsaj kakšne pol ure solato pustim stati, da se okusi prepojijo. Poleti jo velikokrat pripravim že večer prej in jo pustim v hladilniku čez noč. Za mrzlo kosilo v poletni vročini je odlična!

Advertisements
This entry was posted in hitri jedilnik, jedilnik za vsak dan, za zabave and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s