Uff, kar začet je treba!


8. maj 2010, sobota, dan 1, jedilnik 1, recept 1, 2, 3 in 4

Resda je že maj, a vreme danes je prav turobno, hladno, deževno in sivkasto. S puncama smo se hitro zedinile, da za kosilo rabimo kaj tolažilnega – juhico, da nas pogreje, pire krompir s kakšno omakco in solato. Hmmm, ja, če bi bile kupile solato, bi že šlo, tako pa se je bilo treba znajti drugače:

Lečna juha

Pire krompir

Omaka iz šampinjonov in sejtana

Pečena zelenjava z balzamičnim kisom

LEČNA JUHA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Oranžna leča 1. na razgretem oljčnem olju popražiš na drobno sesekljano čebulo in česen Eh, zmanjkalo mi je oljčnega olja za kuhanje, pa sem vzela ta boljšega, ki ga imam za solate. Pri nas imamo česen zelo radi, zato vzamem eno srednje veliko čebulo in štiri stroke česna. Oboje sesekljam in vsujem na vroče olje. Česen zadiši, čebula pa postekleni.
Čebula, česen 2. dodaš malce paradižnikove mezge in na hitro premešaš Ne veliko, kakšne 3cm iz tube, toliko da juhi da temnejšo oranžno barvo in malce kislosti.
Sol, poper 3. zaliješ z vročo vodo Odkar imam grelnik vode, ga nenehno uporabljam za zalivanje jedi. Super se obnese!
Paradižnikova mezga 4. dodaš lečo Koliko? Dolenjci bi rekli “pa abčutku” 😛
Peteršilj 5. posoliš, popopraš in dodaš kurkumo Kurkuma je simpatična začimba, ki skorajda ne vpliva na okus, daje pa zelo lepo rumeno barvo. Ja, ob pretiravanju tudi kuhalnicam, zajemalkam in paličnemu mešalniku, kar pa že ni več tako zelo lepo. 🙂
Oljčno olje 6. skuhaš lečo do mehkega Nimam pojma, koliko časa traja, ker se medtem ukvarjam z drugo hrano. Saj se vidi, pa itak je  juhico treba probat, da vidiš, če je dovolj začinjena ali pa ji še kaj manjka.
Kurkuma 7. ko je kuhana, potrešeš s svežim sesekljanim peteršiljem Razlika med čisto dobro jedjo in odlično jedjo je velikokrat prav v svežih zeliščih. Suh peteršilj je seveda boljši kot nič, a je hkrati le bleda senca svežega.

PIRE KROMPIR
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Krompir 1. krompir olupiš, opereš, narežeš na kockice in v vroči osoljeni vodi skuhaš do mehkega Me smo se namenile jutri imeti njoke, zato sem dala kuhat ogromno količino krompirja. Ker se mi ni nikamor mudilo, sem narezala kocke srednje velikosti, take, ki se kuhajo ene petnajst, dvajset minut. Kadar se mi mudi, so pa moje kockice čisto majčkene. Vode dodam le toliko, da je krompir komajda pokrit, saj želim ohraniti čimveč okusa.
Sojino mleko 2. ko je kuhan, vodo previdno odliješ, med koščke vkoplješ  veliko žlico margarine, da se začne topiti in dodaš vrelo mleko Kljub veliki količini krompirja krompirjeve vode ni bilo veliko in sem jo prilila kar k lečni juhi, ki je medtem že malce povrela. Vrelo mleko uporabljam zato, da se jed ne shladi, saj pire krompir zelo težko pogreješ, ko je enkrat prehladen. S količino potrebnega mleka je pa križ: pri starejšem krompirju, ki je mimogrede za pire veliko boljši, ga gre kar precej, krompir ga kar požira in požira preden dobim ustrezno kremasto strukturo. Mlad krompir je pa sam tako poln vode, da sprejme komaj kaj mleka. Današnji je bil mlajše sorte, žal.
Margarina 3. vse skupaj stlačiš s tlačilko. Ja, imam palični mešalnik in ne, ne uporabljam ga za pire. No ja, vsaj ne velikokrat. Strukturo krompirja tako zelo razbije, da imam občutek kot da jem lepilo. Kakšna kepica nestlačenega krompirja je pa itak romantična, ne?
sol 4. poskusiš, dosoliš, če je potrebno, pokriješ s pokrovko in pustiš, da se okusi prepojijo Previdno pri odkrivanju – kondenz, ki se je nabral na pokrovki naj se raje izlije v umivalnik, ne na pire.

OMAKA IZ ŠAMPINJONOV IN SEJTANA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Šampinjoni 1. na razgretem oljčnem olju popražiš na kocke narezan sejtan, da dobi skorjico Kadarkoli si zaželim v hrani kaj »za grizt«, uporabim sejtan. Njegova struktura je čvrsta in ob zadostnem praženju dobi lepo in okusno skorjico.
Sejtan 2. dodaš na drobno sesekljano čebulo in česen in pražiš skupaj, da čebula malce porjavi Šele ko imajo vsi sejtanovi koščki okrog naokrog lepo zapečeno skorjico, dodam čebulo in česen. Ker je sejtan olje popil, moram nenehno mešati, da se vse lepo praži.
Čebula, česen 3. priliješ jušno osnovo in pustiš, da povre Če nimam svoje, uporabim najboljšo jušno osnovo, kar jih lahko dobim. Ob nakupu pazim, da je osnova eko, bio in veganska. Najraje imam take v obliki prahu, uporabljam pa tudi one v kocki (Vitam). Zalijem z malo vroče vode, premešam in dodam omaki. Ker so te osnove že same zelo slane, ne solim dodatno.
Jušna osnova 4. priliješ še malo jušne osnove ali vode in dodaš nalistane šampinjone Na hitro jih oplaknem pod tekočo vodo in kar na debelo nalistam – manjše samo razpolovim, večje pa narežem na tri ali štiri lističe.
Peteršilj, šetraj, origano 4. kuhaš do mehkega Tu se ravnam po šampinjonih, saj sejtan vedno ostane bolj gumast .
Oljčno olje 5. zgostiš Najprej preverim, koliko je omaka sploh še omaka ali pa je že vsa povrela. Po potrebi dodam vodo in počakam, da zavre. Potem šele dodam gostilo. Kuzu, škrob ali moko v šalčki razmešam z malo mrzle vode. Najprej se delajo kepice, ki pa se ob mešanju razpustijo. Če je vode malo in je mrzla, ni težav. V to redko pasto dolijem še malo mrzle vode, pomešam da dobim enakomerno tekočo strukturo in začnem počasi, ob stalnem mešanju, vlivati v omako. Tu se vidi, kako pomembno je, da je omaka dovolj tekoča že prej, kajti zdaj se začne hitro gostiti. Dodam toliko gostila, da dobim lepo, gosto tekočo omako.
Moka ali kuzu ali škrob za zgostitev 6. dodaš sveže nasekljan origano, šetraj in peteršilj Malce še pokuham, dodam začimbe, premešam in za kakšno minutko pustim, da se prepoji. Na vrtu imam dve vrsti origana, enega z močnim in enega s šibkim okusom. Tu sem uporabila tistega s šibkejšim, da ni prevzel okusa.

PEČENA ZELENJAVA Z BALZAMIČNIM KISOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Jajčevec 1. zelenjavo opereš in jo narežeš na kose. Jajčevec narežem na kolobarje debeline kakšnih 8 – 10 mm, bučke še malce debelejše, kakšnih 10 – 12 mm, čebulo bolj na tanko, 5 mm, papriko pa na trakove. Današnja paprika je bila bolj majhna, zato sem raje narezala več ožjih trakov.
Bučka 2. česen in peteršilj nasekljaš Ker se večina tega česna ne bo kuhala, pazim, da je nasekljan na drobno.
Čebula 3. razgreješ olje in zelenjavo popražiš Jajčevcev nič ne solim in ne odcejam, preprosto jih začnem pražiti na vročem olju. Olja ne sme biti preveč, saj so kot goba in vse popijejo, potem so pa premastni, niti premalo, saj so potem samo zažgani in izsušeni. Z bučkami in čebulo ni težav, paprika se pa malce dalj časa praži in jo je treba dovolj zgodaj začeti, da je vse skupaj hkrati dokončano.
Paprika 4. zložiš v skledo in vsako plast rahlo posoliš ter potreseš s česnom in peteršiljem Ne preveč, saj pride še omaka.
Česen, sol in peteršilj 5. V ponev vliješ balzamični kis in dodaš preostanek mešanice peteršilja in česna Pozor, močan vonj po kisu, cvrčanje in oblak sopare! Ampak seveda, tako je tudi prav.
Oljčno olje in balzamični kis 6. malo pokuhaš in v rahlem curku poliješ po zelenjavi. Pokuham toliko, da nastane omaka in se kislost malce omili. Pomembno je, da po zelenjavi zlivam v res tankem curku, tako da prav vsak košček dobi nekaj svoje omake. Ker je omaka temna, koščki pa svetlejši, je učinek prav lep.

Ekola. Še kozarec dobrega rdečega vina, pa je!

He, he, tako smo bile lačne, da smo pozabile fotkat kosilo. Še dobro, da je nekaj od vsega ostalo, da sta lahko nastali ti dve fotki:

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s